Eldrift för alla – så fungerar de olika drivlinorna

Elhybrider, laddhybrider, batteridrivna fordon och vätgasbilar. Genom att erbjuda olika typer av elektrifierade drivlinor vill Toyota göra bränslesnål teknik tillgänglig för alla.  Här går vi igenom hur de olika drivlinorna fungerar.

Till år 2050 är Toyotas mål att minska koldioxidutsläppen från sina fordon med 90 procent jämfört med 2010 års nivåer. Det handlar då inte bara om bilarnas utsläpp under körning, utan hela bilens livscykel. För att de ambitiösa målen ska bli verklighet krävs det bland annat att en mer hållbar drivlineteknik ska bli tillgänglig för den stora massan.

Toyota vill därför kunna erbjuda en rad olika drivlinor så att fler ska kunna använda rätt bil, vid rätt tillfälle på rätt plats. I nuläget erbjuder koncernen därför fyra olika typer av elektrifierade bilar som alla besitter unika fördelar för både miljö och förare.

Elhybrid

Toyotas elhybrider kombinerar två energikällor: en elektrisk motor och en bensinmotor. Den elektriska kraften används för att antingen ge en extra skjuts i accelerationer eller för att köra helt på el i hastigheter upp till 130 km/h. Resultatet blir noll bränsleförbrukning, noll avgaser och en nästintill ljudlös körupplevelse i snitt 50 procent av körtiden.

Till skillnad från rena batterilbilar och plug-in hybrider så behöver du aldrig koppla in en sladd för att ladda bilen. Istället laddas batteriet med hjälp av överbliven rörelsekraft från bensinmotorn som annars hade gått till spillo.

Den lilla Elhybriden Toyota Yaris utsågs nyligen till Car of the Year 2021.

Redan 1997 lanserade Toyota världens första elhybrid – Toyota Prius. Sedan dess har hybridtekniken förfinats och i dag är Toyota inne på den fjärde generationens hybridteknik. Toyota erbjuder i nuläget sex olika elhybrider: C-HR, Corolla, Corolla Touring Sports, RAV4, Camry och Yaris. Den sistnämnda utsågs nyligen till Car of the Year 2021.

Laddhybrid

Med en laddhybrid från Toyota kombinerar du också en elektrisk motor och en bensinmotor. Fördelen med laddhybriden är att du kan köra längre sträckor på hundra procent el. Detta är möjligt tack vare en större batterikapacitet samt att det är möjligt att ladda bilen med sladd.

På den svenska marknaden erbjuder Toyota i dag den populära suven RAV4 som laddhybrid. Bilen har då en angiven elektrisk räckvidd på upp till 75 kilometer (WLTP). Då de flesta förare inte kör mer än fem mil per dag blir det alltså möjligt att göra de allra flesta bilresor helt körande på el.

RAV4 finns både som elhybrid och laddhybrid.

Batteridrivna elbilar

En batteridriven elbil har till skillnad från elhybriden och laddhybriden ingen förbränningsmotor . Energin lagras i ett batteripaket och drivningen sker med elmotor. Detta innebär att dessa bilar inte släpper ut någon koldioxid under körning. För att kunna köra krävs det att bilen har laddats via laddstolpe eller laddbox.

Toyotas eldrivna bilstall består i dag ut av skåpbilarna Proace Electric och Proace Verso Electric. De båda bilarna har en angiven elektrisk räckvidd på upp till 33 mil (WLTP).

Innan 2025 kommer Toyota lansera hela 15 nya batteridrivna bilar. Först ut är den fyrhjulsdrivna suven bZ4X. Den nya bilen är byggd på den modulära plattformen e-TNGA, som konstruerats specifikt för eldrivna fordon.

Bränslecellsbilar

Likheterna mellan bränslecellsbilar och elbilar är stora då båda drivs av en elmotor. Skillnaden är att i en elbil sparas energin i batterier, medan en bränslecellsbil har energin i vätgastankar. Det innebär att en bränslecellsbil inte behöver stora, tunga och dyra batterier.

I Toyotas bränslecellsbil Mirai finns totalt tre vätgastankar som tillsammans rymmer 5,6 kilo vätgas.

Toyota har under decennier utvecklat bränslecellstekniken och nyligen presenterade de den andra generationen av sin vätgasbil Mirai. Den nya bilen, med en helt ny design, har nu en angiven räckvidd på upp till 650 km (WLTP).

Nya Mirai är en lyxig sedan med innovativ teknik och hög prestanda.

Trots ett brett utbud av drivlinor och bilar har Toyota inte trappat ner på farten. Till 2025 ska koncernen lansera 40 nya eller uppdaterade elektrifierade fordon. Målet är att kunna erbjuda det största elektrifierade modellprogrammet.

Advertisement

Advertisement