Den vätgasdrivna staden

Foto: BIG-Bjarke Ingels Group

Vätgasdrivna bilar, tåg, båtar och städer. I flera år har Toyota storsatsat på tekniken som EU nu tror kan bidra till att rädda vårt klimat. Nyligen har koncernen påbörjat bygget av prototypstaden Woven City som ska drivas helt på vätgas.

G

asdrivna städer, autonoma fordon och bilar vars enda utsläpp är vattenånga. Vätgas har på kort tid seglat upp som en viktig energilösning som kan bidra till en mer hållbar miljö. EU-kommissionen pekade under förra sommaren ut vätgas som central energikälla för att nå klimatmålen och har lanserat en satsning på över 4 000 miljarder kronor som en del av klimatpolitiken. Flera länder och företag storsatsar nu på vätgasbaserad teknik som kan generera kraft till bland annat industrier och bostäder samt fungera som bränsle till fordon.

Att bygga en hel stad från grunden, även i liten skala som det här, är en unik chans att utveckla framtidens tekniker. Akio Toyoda, vd för Toyota Motor Corporation.

Inom fordonsindustrin har allt fler tillverkare fått upp ögonen för bränslecellsbilar som drivs med hjälp av vätgas. I framkant ligger Toyota som redan 2014 presenterade modellen Mirai, världens första serietillverkade bränslecellsbil. Nu, drygt sju år senare, när nästa generation av Mirai är på ingång till Europa är många konkurrenter fortfarande i en utvecklingsfas.

Nya Mirai ska locka med både innovativ teknik och elegant design.

Bygger vätgasdriven stad

Men Toyotas vätgassatsning sträcker sig långt förbi personbilar. Bland annat utvecklar tillverkaren bränslecellsteknik för vätgasdrivna tåg, lastbilar och båtar. Toyota har även nyligen påbörja bygget av Woven City, en modern prototypstad på 70 hektar vid foten av Mount Fuji i Japan.

Akio Toyoda, vd för Toyota Motor Corporation.

– Att bygga en hel stad från grunden, även i liten skala som det här, är en unik chans att utveckla framtidens tekniker, inklusive ett digitalt operativsystem för stadens infrastruktur. Med uppkopplade människor, byggnader och fordon som kommunicerar med varandra kommer vi kunna testa AI-teknik i såväl den virtuella som en fysiska världen, säger Akio Toyoda, vd för Toyota Motor Corporation.

I den nya staden är det tänkt att Toyota och andra företag ska arbeta med att utveckla tekniska lösningar för automatisering, robotar, personlig mobilitet, smarta hem och artificiell intelligens. På sikt ska det bli ett hem för cirka 2 000 invånare.

Foto: BIG-Bjarke Ingels Group

Bjuder in forskare från hela världen

Woven City planeras att bli helt hållbar med byggnader tillverkade framförallt i trä för minsta möjliga klimatpåverkan. Hemmen kommer vara utrustade med assistansrobotar och sensorbaserad AI kommer att övervaka invånarnas hälsa. Kollektivtrafiken är tänkt att endast bestå av autonoma utsläppsfria fordon där bland annat den självkörande minibussen e-Palette kommer användas för både leveranser och transporter.

Foto: BIG-Bjarke Ingels Group

Kollektivtrafiken är tänkt att endast bestå av autonoma utsläppsfria fordon där bland annat den självkörande minibussen e-Palette kommer användas för både leveranser och transporter.

Toyota kommer också bjuda in andra kommersiella och akademiska partners till samarbeten samt erbjuda forskare från hela världen att arbeta med sina projekt i staden. Bygget av Woven City planeras att börja redan i år.

Foto: BIG-Bjarke Ingels Group

Mariestad först i världen

Även om vi inte lär se några Woven City-liknande samhällen i Sverige på ett tag så växer sig ändå vätgasens roll starkare. Bland annat är Mariestads kommun först i världen med en tankstation för grön vätgas utan uppkoppling mot elnätet. I kommunen byggs det även en förskola som med samma teknik ska bli helt självförsörjande.

Enligt Fossilfritt Sverige, som är regeringens organ, tror man att Sveriges vätgasstrategi kan leda till att utsläppen inom landet minskar med 31 procent till år 2045.

 

Advertisement