Toyotas mest banbrytande modeller

Elhybrider, laddhybrider och vätgasbilar med endast vattenånga som utsläpp. Toyota har ända sedan 90-talet bidragit med nyskapande elektrifierade fordon. Här är några av koncernens mest banbrytande bilar.

För att klara EU:s tuffa utsläppskrav genomgår bilbranschen ett enormt teknikskifte. Allt fler modeller elektrifieras där många tillverkare satsar ensidigt på batterielektriska fordon.

Toyota ser istället att olika tekniker har olika användningsområden och erbjuder därför alltifrån el- och laddhybrider till batterielektriska fordon och bränslecellsbilar. Dessa tekniker är tänkta att komplettera varandra som en del av omställningen till ett förnybart och fossilfritt samhälle. Här nedan är några av bilarna som tagit Toyota vidare mot det målet.

Den första elhybriden

Redan 1997 blev Toyota först i världen med att lansera en massproducerad hybridbil – Toyota Prius. Då hade flera tillverkare under årtionden försökt att få bensin och el att samverka som energikällor, men utan något större resultat.

Hybridpionjären Prius förändrade bilbranschen med sin revolutionerande teknik.

Prius hybridsystem var försett med en rad genomtänkta bränslebesparande lösningar. Till exempel stängdes bensinmotorn automatiskt av vid bland annat rödljus. Prestandan hos Prius var i nivå med andra bensindrivna bilar men bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppet uppgick ofta till bara hälften.

Nya hybridsystem

2003 kom en efterlängtad ny generation av Prius och med det nya systemet Hybrid Synergy Drive (HSD) fick bilen en rejäl uppdatering. Med en 50-procentig effektökning av elmotorn blev nya Prius snabbare och dessutom sänktes bränsleförbrukningen till rekordnivå.

I dag används den fjärde generationens hybridsystem i Prius.

Tre år senare utökade även Toyota sitt utbud när den populära sedanen Toyota Camry för första gången kom i hybridutförande. Även Camry använde sig av det nya HSD-systemet.

Prius blir laddhybrid

2009 var det dags att dra av skynket av ytterligare en ny generations Prius och även här hade Toyota förbättrat bilen på flera plan. Motorvolymen ökade till 1,8 liter och 90 procent av hybridsystemets delar byttes ut för att spara vikt och utrymme.

Tre år senare utökades Priusfamiljen och det gick nu att få Prius som laddhybrid. Bilen kunde då laddas från en extern strömkälla och med ett större batteri blev det möjligt att köra upp till 25 kilometer på enbart el.

Den senaste generationen av Prius lanserades 2016 och med bland annat en nyutvecklad förbränningsmotor blev bilen mer effektiv än någonsin. 2017 fick modellen också en uppdaterad laddhybridsversion med en elektrisk räckvidd på cirka fem mil.

Fortsatt ledande hybridteknik

I dag finns Toyota Prius inte kvar på den svenska marknaden. Istället har den lämnat plats åt Toyotas andra bränslesnåla och effektiva el- och laddhybrider.

Elhybriden Toyota Yaris utsågs nyligen till Car of the Year 2021.

Toyota erbjuder i nuläget sex olika elhybrider: Yaris, C-HR, Corolla, Corolla Touring Sports, RAV4 och Camry. Den populära kompakta suven RAV4 finns även som laddhybrid och har en elektrisk räckvidd på upp till 75 kilometer.

RAV4 finns som både elhybrid och laddhybrid.

Vätgasbilens frammarsch

Vid sidan av hybriderna har Toyota lagt ner mycket forskning på vätgasdrivna bränslecellsbilar. Bilarna vars enda utsläpp är vattenånga tros kunna bli en viktig del av den framtida fordonsflottan.

Redan 2014 lanserade Toyota bränslecellsbilen Mirai som är en av världens första massproducerade bilar i sitt slag. Mirai har sedan dess varit relativt ensam på marknaden och det är först på senare år som fler tillverkare börjat utveckla egna bränslecellsbilar.

Nya Toyota Mirai bjuder inte bara på modern teknik. Det är också en bil som vill locka med elegant design och hög prestanda.

I år lanseras en ny generation av Mirai med ny design och förbättrad prestanda. Nya Mirai, en sedan i premiumklassen, har en angiven räckvidd upp till 65 mil.

Modern och lyxig interiör i nya Mirai

Bortom låga utsläpp

Toyota har kommit långt sedan introduktionen av Prius där man nu kan erbjuda en bil med noll utsläpp. Men för koncernen är noll inte en slutdestination – det är ytterligare ett steg i resan bortom begränsningar. Med planer på att lansera 40 nya eller uppdaterade elektrifierade fordon fram till 2025, kommer Toyota kunna erbjuda det största modellprogrammet med elektrifierade fordon.

Advertisement